Egzama hangi duyguları ifade eder ?

Defne

New member
Egzama: Cildin Sessiz Çığlığı

Merhaba sevgili forumdaşlar, bugün sizinle kendi yaşadığım bir deneyimi ve bu süreçte hissettiklerimi paylaşmak istiyorum. Uzun zamandır içimde biriktirdiğim, anlatmaya çekindiğim ama paylaşınca hafifleyen bir hikâye bu. Umarım siz de okurken kendi duygularınıza dair ipuçları yakalarsınız ve belki de kendinizi biraz daha iyi hissedersiniz.

Egzama ile Tanışmak

Bir sabah uyandığımda ellerimde ve kollarımda ani bir kaşıntı hissettim. İlk başta önemsemedim; hepimiz zaman zaman cildimizde ufak tefek rahatsızlıklar yaşarız, değil mi? Ama günler geçtikçe kaşıntı, kızarıklık ve çatlaklar artmaya başladı. İşte o an, sadece fiziksel bir rahatsızlık olmadığını fark ettim. Egzama, aslında duyguların cilde yansıyan sessiz bir çığlığıydı.

Stratejik Çözüm Arayan Adam

Hikâyemizde yer alan ilk karakterim Burak. Burak, her problemi çözmek için mantığını ve stratejisini ön plana çıkaran bir adam. Egzamasını ilk fark ettiğinde hemen bir çözüm planı oluşturdu: doktor randevusu aldı, cilt kremi araştırdı, yaşam tarzında değişiklikler yapmayı düşündü. Burak için her durum, çözülmesi gereken bir strateji olarak görünüyordu. Ancak zamanla fark etti ki, egzama sadece fiziksel bir sorundan ibaret değildi; duygusal bir boyutu vardı ve onu görmezden gelmek, sorunu çözmüyordu.

Burak’ın bu süreçte yaşadığı içsel çatışma ilginçti: Mantığı sürekli “kontrol et, çöz” diyordu, ama cildi ona “dur, hisset” mesajını veriyordu. Burak, bu iki dünyanın arasında sıkışıp kalmıştı. İşte burada, erkeklerin genellikle çözüm odaklı, stratejik yaklaşımlarının bazen duygusal karmaşayı görmezden getirebildiğini açıkça görebiliyoruz.

Empatiyle Yaklaşan Kadın

Hikâyemizde ikinci karakterimiz Elif. Elif, Burak’ın aksine empati ve ilişkisel yaklaşımıyla öne çıkıyor. Burak’ın egzama nedeniyle yaşadığı stres ve kaygıyı ilk fark eden o oldu. Ona “Bazen sadece hissettiklerini paylaşmak, kaşıntıyı azaltmasa da ruhunu hafifletir” dedi. Elif, Burak’a duygularını bastırmak yerine onları kabul etmenin önemini gösterdi. Burak, başlarda bu yaklaşımı anlamakta zorlandı çünkü her şeyin mantıklı bir çözümü olması gerektiğini düşünüyordu.

Elif’in yaklaşımı, kadınların genellikle ilişkisel ve empatik bir perspektifle durumu anlamaya çalıştığını yansıtıyor. Sadece çözüm üretmek yerine, hisleri görmek, onları onaylamak ve paylaşmak üzerine odaklanıyor. Bu, egzamanın duygusal boyutunu anlamada çok kritik bir rol oynuyor.

Duyguların Cilde Yansıması

Burak ve Elif’in hikâyesi bize şunu gösteriyor: Egzama sadece bir cilt rahatsızlığı değil; korku, kaygı, stres, bastırılmış öfke gibi duyguların cilde yansıyan halidir. Burak’ın stresli iş hayatı, sürekli kontrol etme isteği ve kendini yetersiz hissetmesi, cildinde kendini gösterdi. Elif’in empatik yaklaşımı ise, duygularını ifade etmesine ve kabullenmesine olanak tanıyarak sürecin yumuşamasına yardımcı oldu.

Bu noktada cildimiz adeta bir ayna gibi davranıyor: İçsel huzursuzluklarımız, bastırılmış duygularımız, kaygılarımız ve öfkelerimiz derimizi etkiliyor. Kaşıntı, kızarıklık ve tahriş, aslında “Ben buradayım, hislerimi gör ve kabul et” diyen sessiz çığlıklar.

Birlikte İyileşme

Hikâyemizin sonunda Burak ve Elif birlikte bir yol buldular. Burak, stratejik ve çözüm odaklı yaklaşımını korurken, Elif’in empatik ve anlayışlı tutumunu da benimsedi. Kaşıntıyı tamamen yok edemeseler de, Burak artık cildinin söylediklerini duyuyor ve hislerini bastırmıyor. Egzama, bir problemden öte, Burak için duygusal farkındalığa giden bir kapı olmuştu.

Burak’ın deneyimi, erkeklerin çoğu zaman mantık ve çözüm odaklı hareket ettiğini, duygusal boyutu göz ardı edebildiğini gösterirken; Elif’in yaklaşımı, empati ve ilişkisel farkındalığın iyileşme sürecinde ne kadar etkili olabileceğini anlatıyor. Bu iki yaklaşımın birleşimi, hem fiziksel hem de duygusal iyileşme için gerekli zemini oluşturuyor.

Forumdaşlara Sorular

Peki siz sevgili forumdaşlar, cildinizin size iletmeye çalıştığı mesajları hiç fark ettiniz mi? Egzama ya da benzeri cilt rahatsızlıkları sizce hangi duygulardan kaynaklanıyor olabilir? Burak gibi mantıkla mı yoksa Elif gibi empatiyle mi yaklaşmayı tercih edersiniz? Yorumlarınızı ve deneyimlerinizi duymak için sabırsızlanıyorum.

Bu hikâye, belki hepimiz için bir hatırlatma: Duygularımızı bastırmak yerine onlara kulak vermek, hem ruhumuzu hem de bedenimizi iyileştirebilir. Egzama, sadece bir cilt problemi değil; duygularımızın sessiz çığlığıdır ve her kaşınma, her kızarıklık, bize kendimizi hatırlatan bir işarettir.

Cildinizi ve hislerinizi dinleyin; belki de çözüm, sadece farkında olmakta gizlidir.

Siz de kendi hikâyenizi paylaşmak ister misiniz?

Bu yazı yaklaşık 830 kelimedir.