Müstait ne demek ?

Duru

New member
Müstait Ne Demek? Çalışanlar, Tatilciler ve Efsanevi Zamanlar Arasında Bir Araştırma

Giriş: Müstait Olmak Üzerine… Bir Kadın ve Bir Erkek Bakış Açısıyla!

Bugün, "müstait" kelimesini gündeme getirmek istiyorum. Peki, nedir bu müstaitlik? Bir yandan "çalışmaya hazır" gibi ciddi bir anlam taşıyan, bir yandan da kulağa tam anlamıyla "keyif yapma vakti" gibi gelen bu kelime, aslında nereye çekerseniz oraya gidebilecek kadar esnek. Hadi bunu biraz mizahi bir bakış açısıyla ele alalım.

Düşünsenize, bir erkek arkadaşınızla tatil planı yapıyorsunuz. O, "Ben bu hafta sonu müstaitim!" diyor. Duyduğunuzda aklınıza, “Aferin, bu adamın işi gücü, işleri hallolmuş!” geliyor. Oysa bir kadın arkadaşınızla aynı cümleyi kullandığınızda, “Müstait olmak da ne demek?” diye sorar. Ve muhtemelen o da: "Herhangi bir işim yoksa, o zaman yorgunum!" şeklinde, içinde bir parça suçluluk da barındıran bir cevapla devam eder.

İşte müstaitlik, sadece dilde değil, aynı zamanda sosyal hayatımızda da kendi karmaşasını yaratıyor. O yüzden bu yazıyı, “müstait” kelimesinin ne anlama geldiği konusunda biraz eğlenceli bir keşif yaparak yazmak istedim. Bu kelimeyi hayatımıza nasıl entegre ettiğimizi, toplumsal normlarla nasıl bağlantılı olduğunu, biraz da mizahi bir şekilde masaya yatırmak istiyorum. Hazırsanız, kelimenin kökenlerinden günümüzdeki anlamına doğru bir yolculuğa çıkalım!

Müstait Kelimesinin Kökeni ve Anlamı: Tatil ya da Çalışma?

Evet, müstait kelimesi Arapçadan Türkçeye geçmiş bir sözcük. Arapça kökenli olan bu kelime, esasen "hazır olmak, müsait olmak" anlamında kullanılır. İster toplantı odasında olsun, ister yaz tatilinizde, "müstait olmak" demek, aslında o an için kullanılabilir, müsait ya da boş olmak demektir. Çalışan bir profesyonel için bu, herhangi bir önemli işin ya da engelin olmadığı ve rahatça vakit geçirebilecek bir zaman dilimidir. Örnek vermek gerekirse, “Ben bugün müstaitim” diyen bir kişinin, iş veya günlük sorumluluklarından sıyrılıp tamamen kişisel bir alanda olduğu anlaşılır.

Ancak bir tatil köyünde “Müstaitim” diyen birinin durumu oldukça farklı olabilir. Burada ise boş bir plajda, güneşin tadını çıkaran bir tatilciyi hayal edebilirsiniz. Yani her şeyin zamanlaması ve hangi sosyal kimlikte olunduğuna göre, "müstait" olmak aslında farklı anlamlar taşıyabilir.

Erkeklerin Müstaitlik Hakkında Stratejik Bakışı

Şimdi biraz erkeklerin bakış açısını inceleyelim. Kadınlar gibi duygusal anlamlar yüklemeyebilirler bu kelimeye, çoğu erkek için “müstait olmak” çok daha pragmatik bir şeydir. Stratejik olarak, müstait olmak, “şu anda bir işim yok, seninle istediğin şeyi yapabilirim” demek gibidir. Bu, erkeğin hayatını yönetme biçiminin bir sonucu olarak görülebilir. Müstait olduğunda, her şey kontrol altına alınmış ve yapılacak tek şey, kendini keyfe bırakmak gibi bir anlam taşır.

Böyle bir durumda, kadınlar bazen anlamakta zorlanabilirler. “Müstaitim” diyerek bir yanda laptop açıp oyun oynayan ya da bir dizi izleyen erkeği görmek, pek de uyumlu bir durum değildir. Buradaki çözüm odaklı yaklaşım, genellikle "Tamam, o zaman birlikte başka bir şey yapalım" şeklinde olur. Erkek için ise, bu tamamen kişisel bir alan yaratma anıdır.

Kadınların Müstaitlik Hakkındaki Empatik ve İlişki Odaklı Yaklaşımı

Kadınlar için ise müstaitlik biraz daha farklı bir anlam taşıyabilir. Genellikle müstaitlik, “herhangi bir sorumluluğum yok, ancak kendimi boşlukta hissediyorum” şeklinde içsel bir sorgulama olabilir. Yani, müstait olma hali, işlerin bitip bitmediğini, yapılacak işleri ne zaman yapacağını düşünmeyi engellemiyor. Kadınlar, bu tür durumları ilişkiler bağlamında değerlendiriyorlar ve müstait olmak, bazen başkalarına yardımcı olma, bakım verme veya başkalarına zaman ayırma olarak algılanabiliyor.

Bir kadının “müstaitim” demesi, o an işlerinin olmadığı ama sosyal ve duygusal gereksinimlerin ön planda olduğu bir zamanı ifade edebilir. Örneğin, bir arkadaşına moral vermek, aile ile vakit geçirmek veya gönüllü bir işe katılmak gibi. Bazen müstaitlik, zamanın sadece kendisine değil, çevresindeki insanlara da adanacağı bir zaman dilimi anlamına gelir.

Müstaitlik Üzerine Düşündürücü Sorular

Birçok insan müstait kelimesini günlük dilinde kullanır ama bu terimin aslında daha derin anlamları olduğunu genellikle göz ardı ederiz. Peki, "müstait olmak" ne kadar kişisel bir deneyimdir? Kimi için boş bir zamanı, kimisi için çözüm odaklı bir strateji olabilirken, kimisi içinse sadece ilişkisel bir alan yaratma çabasıdır. O zaman…

- Müstait olmak, yalnızca bir kişisel vakit geçirmek olayı mıdır, yoksa toplumsal beklentilerin şekillendirdiği bir kavram mı?

- Erkeklerin ve kadınların müstaitlik anlayışlarındaki farklılıklar, toplumsal rollerden ne kadar etkileniyor?

- Müstaitlik, aslında hepimizin hayatındaki kaçırılmayacak fırsatlar ve kaçırılmış sorumluluklar arasında bir denge olabilir mi?

Müstait olmak, aslında modern yaşamın sunduğu bir tür fırsat ve aynı zamanda sorumluluk çatışmasıdır. Fakat hepimiz, kelimenin ve durumun anlamını kendi dünyamızda yeniden şekillendiriyoruz. Ve belki de bu yazıyı okuduktan sonra, bir dahaki sefer "müstaitim" dediğimizde, anlamını daha derinlemesine fark edeceğiz. O zaman, “Müstait olmak ne demek?” sorusuna gerçekten ne kadar vakıf olduğumuzu anlayacağız!