Belirtme Sıfatı Nedir Edebiyat ?

Egemen

Global Mod
Global Mod
Belirtme Sıfatı Nedir?

Edebiyat dilinde sıfatlar, isimleri niteleyen veya belirten kelimelerdir. Belirtme sıfatı, bu sıfat türlerinden biridir ve ismin niteliğini ya da özelliğini daha net bir şekilde belirtir. Belirtme sıfatı, bir ismin önüne gelerek o ismin daha belirgin, daha net olmasını sağlar. Bu sıfat, genellikle belirli bir nesneyi, kişiyi ya da durumu işaret etmek için kullanılır. Örnek olarak, “şu ev” ya da “bu kitap” gibi kullanımlar belirtme sıfatının örnekleridir. Bu tür sıfatlar, isimle olan ilişkisini pekiştiren ve daha fazla anlam yükleyen kelimelerdir.

Belirtme Sıfatı Hangi Durumlarda Kullanılır?

Belirtme sıfatı, bir ismi daha belirgin hale getirmek amacıyla kullanılır. Bunun yanı sıra, belirli bir nesneye ya da varlığa ait olan herhangi bir nitelik de belirtilebilir. Bu sıfat türü, kelimenin anlamını daraltarak daha özgül bir tanım sunar. Belirtme sıfatı kullanılarak, ismin geçtiği cümlede o nesne ya da varlıkla ilgili özel bir vurgu yapılır.

Örnek:

- "O şu ev çok eski."

- "Benim bu çantam kayboldu."

- "Bak, şu çocuk ne kadar da sevimli."

Buradaki "şu" ve "bu" kelimeleri, ismin özelliğini ve konumunu daha açık bir şekilde tanımlar, bu sayede anlamda belirginlik sağlanır.

Belirtme Sıfatı ile Belirtilen Nesne Arasındaki İlişki

Belirtme sıfatları, ismi tanımlarken onun bir özellik ya da niteliğini vurgulamak yerine, doğrudan o ismin hangi nesneyle ya da varlıkla ilişkili olduğunu belirtir. Yani belirtme sıfatı kullanıldığında, konu olan varlık ya da nesne belirgin bir şekilde ortaya çıkar. Bunun anlamı, kişi, olay ya da kavram hakkında daha somut bir fikir edinmektir.

Örneğin:

- "O şu eski araba." Burada, eski araba kavramı belirli bir arabayı işaret eder ve sıfatla daha net bir şekilde tanımlanır.

- "Bu bu kalem senin mi?" cümlesinde, kalem için belirgin bir ifade kullanılır.

Belirtme Sıfatı ve Gösterme Sıfatı Arasındaki Fark

Belirtme sıfatı ve gösterme sıfatı, sıfatlar kategorisinde yakın benzerlikler taşır, ancak kullanım açısından bazı farklar vardır. Gösterme sıfatı, belirtilen varlık veya nesnenin fiziksel yakınlığını ifade ederken belirtme sıfatı daha çok soyut bir ilişkiyi ifade eder.

Gösterme sıfatı örneği:

- "Ben bu kitabı çok severim." Burada "bu" sıfatı, kitabın bulunduğu fiziksel yakınlığı ifade eder.

Belirtme sıfatı örneği:

- "O şu araba çok hızlı." Burada "şu" sıfatı, arabanın belirli bir türünü ya da markasını belirtir, ancak fiziksel yakınlık üzerinden değil, başka bir nitelik üzerinden.

Belirtme Sıfatlarının Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Belirtme sıfatı kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. İlk olarak, belirtme sıfatları yalnızca tekil ya da çoğul isimler için kullanılabilir. Ayrıca, belirtme sıfatı ile birlikte kullanılan isim doğru bir biçimde seçilmelidir. Belirtme sıfatları, isminin belirli bir varlıkla ilişkilendirilmesi gerektiği anlamına gelir. Bu yüzden sıfatın anlam yüklemesi de doğru bir şekilde yapılmalıdır.

Bir diğer önemli nokta ise belirtme sıfatlarının kullanıldığı cümlede anlamın karmaşıklaşmaması için sıfatın doğru bir şekilde yerleştirilmesidir. Ayrıca belirtme sıfatları, cümlede genellikle isimden önce gelir ve sıfat ile isim arasındaki ilişki açık olmalıdır.

Belirtme Sıfatının Kullanıldığı Örnek Cümleler

- "Ben bu yazıyı daha önce okumuştum."

- "O şu büyük ev bizim evimiz."

- "Bu gün çok güzeldi."

- "Bu şu kitap oldukça kalın."

Görüldüğü gibi, "bu" ve "şu" gibi belirtiler, her cümlede ismin anlamını daha açık ve belirgin hale getirir. Belirtme sıfatları, dilin en önemli özelliklerinden biri olup, anlatımda belirginlik ve netlik sağlamak için sıkça kullanılır.

Belirtme Sıfatı ve Anlam Genişletme

Belirtme sıfatları, dilde yalnızca bir gösterim aracı olmanın ötesine geçerek, anlam genişletmesi de sağlar. Yani, bir varlık ya da nesne hakkında daha derin bir anlatım yaratılmasına olanak tanır. Bu, yazıdaki anlamın okuyucuya daha açık ve belirgin bir şekilde ulaşmasını sağlar. Bu tür sıfatlar, edebiyat dilinin zenginleşmesine ve ifade gücünün artırılmasına yardımcı olur.

Örnek:

- "Şu eski kitap oldukça değerli."

- "Bu kırmızı elbise oldukça dikkat çekici."

Her iki örnekte de belirtme sıfatları, sadece ismin bir özelliğini değil, aynı zamanda nesnenin çevresindeki durumu veya özelliği de belirginleştirir.

Sonuç: Belirtme Sıfatının Dildeki Önemi

Belirtme sıfatı, dilin anlamını netleştirir ve ifade gücünü artırır. Özellikle yazılı ve sözlü anlatımlarda, bir nesne veya varlık hakkında daha fazla bilgi edinmek ve anlatımda derinlik yaratmak için önemli bir araçtır. Belirtme sıfatları, anlamın yoğunlaşmasını sağlayarak okuyucuya daha etkili ve güçlü bir anlatım sunar.