5 3 eğitim sistemi ne zaman bitti ?

Sena

New member
5-3 Eğitim Sistemi: Gülerek Hatırladık, Ama Ne Zaman Bitti?

Hadi bakalım forumdaşlar, bugün bir nostalji molası verelim. 5-3 eğitim sistemi, yani o ünlü “kısa süreliğine bir şeyler öğrendik ama büyük bir şeyler unuttuk” dönemi… Kimisi için çoktan tarihe karıştı, kimisi için hala bir kabus, kimisi içinse sadece “bunu ne zaman bitireceğiz?” sorusunun cevabı gibi. Bilmeyenler için açıklayayım: 5-3, Türkiye’de 1980’lerden itibaren uygulanan, 5 yıl ilkokul ve 3 yıl ortaokuldan oluşan eğitim sistemiydi. Gerçi biz şimdi birçoğumuz için bu sistemin bitişi o kadar belirsiz ki, hala "5-3'ün biteceğini düşünmüyoruz" diyebiliriz.

Eğitimdeki “Hızlı Geçiş”in İcadı: 5-3’ün Zirve Yılları

Bazen düşünüyorum da, 5-3’ün öğrencilerine neden hiç “hızlı geçiş” yapmayı öğretmediler? Sistem olarak hız yapmayı öğretmediler, çünkü zaten eğitimin kendisi bir hız yarışına dönüşmüştü! 5 yıl boyunca ilkokulda takıldık, 3 yıl boyunca ortaokulda takıldık ve sonunda bir şekilde, “Aman Tanrım, liseye geçiyorum!” dedik. Erkeklerin çözüm odaklı bakış açısıyla şöyle bir strateji geliştiriyorduk: “Buna 5 yıl mı verdik? Ben 3 günde nasıl kapatırım acaba?” Ama kadınların empatik bakışıyla şunu da hissediyorduk: “Bunu bitirmeliyim, ama öğretmenlerimle vedalaşmaya da değer…” Hem çözüm odaklı, hem de ilişkilerde takılıp kalıyorduk, adeta bir “ne yapacağımızı bilmediğimiz ama birbirimizi anlamaya çalıştığımız” eğitim dönemi!

Düşünsene, 5 yıl boyunca aynı sınıf arkadaşlarıyla takılmak, aynı öğretmenlerle uğraşmak… Erken yaşlarda bile ilişkilerin ne kadar önemli olduğunu öğreniyoruz. Sınıfın popüler çocuğu, herkesin kopyasını alır, spor yapmaya karar verirken bile insanları etkilemek için ekstra çaba gösterirdi. Ama sonra o dönem geçiyor, 3 yıl boyunca hepimiz birbirimizi unutarak, ergenlik halleriyle (tabii ki) kayboluyoruz.

Birden Bire Bitti, Peki Hangi “Bir” Bitti?

5-3’ün bitişini anlatmak biraz karmaşık, çünkü bu sistemin kapanış yılına dair çok farklı anlatılar var. Erkekler, bu dönemi stratejik olarak şöyle tanımlar: "Her şey tam tamına 1997 yılında bitti. O tarihten sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı, çünkü hepimiz liseye geçtik!" Kadınlar ise bu noktada, her zaman empatik bir bakış açısı sunar: "Yok canım, o tarih kesin değil, hepimizin gözlerinde kaybolan 3 yıllık ortaokul dönemi unutulmaz bir hatıra olarak kaldı!"

Bir düşünün, 5-3’ün bitişiyle birlikte bambaşka bir dünya başladı. Lise, tüm hızıyla gelmeden önce, “o kadar ortaokul yılı geçtik, o kadar zaman boşa gitti!” diye düşündük. Ama sonra lise başlamadan önce yaşanan hayal kırıklıkları, tam olarak o dönemde yetişen bireylerin değişen fikirleriyle karıştı. O zaman da şöyle demiştik: "İyi de, biz bu dönemi ne zaman bitirdik ki?"

Zamanın İleriye Sarmış Dönemi: Lise, Üniversite ve Sonrası

Bundan sonra sistem değişiyor, ama biz hep bir adım geride kalıyoruz, tıpkı 5-3’ün sonu gibi. “Yeni eğitim” diye başlıyor herkes bir şekilde ama, yine de hala 5-3’ü hatırlıyoruz. Çünkü o, yıllardır eğitimdeki “hızlı geçiş”in öncüsüydü. Lise döneminin başlangıcında, hayatına çözüm odaklı yaklaşmak isteyen erkekler “Üç yıl geçmeden bunu nasıl hızlıca bitiririm?” diye düşünürken, kadınlar “İyi de ama ilişkiyi nasıl sağlam tutarım? Hem ders, hem sosyal hayat, hem öğretmenler!” diye kararsız kalıyordu. O zaman, eğitim sisteminde hız ile ilişkilerin ne kadar dengede tutulması gerektiğini fark ettik.

Önceleri yalnızca okul bitmeden bu ilişkiyi halledelim diyorduk. Ama sonra işler değişti: "Eğitimde zaman, ilişkiyi izlemekten çok daha önemli!" Ne de olsa bu kadar kayıp, sadece notlarla değil, arkadaşlarla yapılan sohbetlerle dengelenir.

5-3 Eğitim Sistemi Sonunda Gerçekten Bitti mi?

Gelelim buraya: Gerçekten 5-3’ün sonu ne zaman geldi? Hangi yıldan sonra biz bunu geride bıraktık? Erkekler stratejik bakış açısıyla diyor: “Çok net 1997’dir.” Kadınlar ise, “Hala hala... O dönemin çok etkisi kaldı” diyerek biraz daha romantik ve empatik bir bakış açısı sunuyorlar. Sonuçta kimse tam olarak emin değil.

O zaman soruyorum forumdaşlar: 5-3'ü bitirdik diyebilir miyiz? Kimse gerçek sonu tam olarak bilmiyor, ama hala o yıllardan gelen etkilerle bir şekilde hepimiz devam ediyoruz. Kendi stratejilerinizi ve bakış açılarınızı nasıl geliştirirsiniz? Yorumlarda buluşalım!

Sizce, 5-3’ün bitişi, eğitimde yeni bir dönemi başlattı mı, yoksa sadece eğitim sistemi bir tuhaf çark mıydı?