On yıllık Afgan ekonomik büyümesi sadece 12 ayda tersine döndü: UNDP | Nguncel.com

On yıllık Afgan ekonomik büyümesi sadece 12 ayda tersine döndü: UNDP | Nguncel.com

Zaten düşüşte olan ana akım ekonominin karaborsadan farklı olarak Ağustos 2021’den sonra yaklaşık 5 milyar dolar kaybettiğini ve “birikmesi 10 yıl alandan 12 ayda toparlandığını” söylüyor.

Artan fiyatlar

Bu arada, gıda yoksulluğunu önlemek için ihtiyaç duyulan bir malzeme sepetinin maliyeti yüzde 35’e kadardaha yoksul haneleri daha fazla borca ​​girmeye veya sadece hayatta kalmak için varlıklarını satmaya zorlamak.

Yaklaşık 700.000 iş kaybıUNDP, Ukrayna’daki COVID-19 salgını, çatışma, kuraklık ve savaşın etkilerinden sarsılan bir nüfusu daha da tehdit ettiğini söyledi.

“Afgan halkı amansızca son derece zor koşullara maruz kaldı. Son 40 yılda sayısız zorluklara göğüs gerdiler ve muazzam bir dayanıklılık gösterdiler.Resmi adı olan raporda şunlar belirtiliyor: Yıllık genel bakış: Afganistan Ağustos 2021’den beri.

“Yine de son 12 ay getirdi peş peşe krizler: insani bir acil durum; büyük ekonomik daralma; kızların orta öğretime erişimini engellemenin ve kadınların hareketliliği ve ekonomiye katılımı üzerindeki kısıtlamaların yanı sıra bankacılık ve finans sistemlerini felç etmek.”

BM ‘güçlü tepki’

UNDP başkanı Achim Steiner, BM’nin “kriz karşısındaki güçlü, koordineli tepkisini” övdü ve geçen kıştan kaynaklanan bir felaketi önlemenin kritik olduğunu söyledi.

“Yarım milyondan fazla insanın geçim kaynaklarını iyileştirmek için birden fazla sektörde özel çabalar da dahil olmak üzere, geçen yıl işe yarayanların üzerine inşa edilen, daha derin bir krizi önlemek için daha fazla önlemi desteklemek için acil ihtiyaç

Önümüzdeki iki yıl içinde iki milyon kişiye geçim kaynağı ve iş sağlamayı amaçlayan ABADEI programımız da dahil olmak üzere, kadın girişimciler ve gençler gibi özellikle savunmasız gruplara odaklanarak Afganların önümüzdeki kışla başa çıkmasına yardımcı olmalıyız.”

Bağlantıyı Genişlet

Rapor, Taliban’ın yükselişinden on yıldan fazla bir süre öncesine dayanan ülkenin kasvetli bir mali resmini çiziyor.

2008’den bu yana GSYİH’de istikrarlı bir düşüşle Afganistan, ekonomisini sürdürmek için uluslararası yardıma bağımlı hale geldi ve şaşırtıcı bir şekilde muhasebeleştirdi. Toplam devlet harcamalarının yüzde 75’i ve geçiş sırasında GSYİH’nın yaklaşık yüzde 40’ı. Ancak UNDP, geçişten sonra yabancı bağışçıların yardımı büyük ölçüde askıya aldığını belirtiyor.

Hiçbir dış destek olmadan Afganistan artık tarım ve kömür ihracatından elde edilen sınırlı yerel gelirlere bağımlı.

Yetkililer, gümrük gibi önemli gelir akışlarındaki yolsuzlukla mücadele ederek ve özel sektör ve yabancı yatırımcılara ulaşarak gelir eksikliklerini gidermeye çalıştılar.

Raporda, “Yirmi yıldır uluslararası yardım ve ithalata yoğun bir şekilde güvenmek, sanayileşme ve rekabet gücü eksikliği ve diğerlerinin yanı sıra bölgeler arasındaki sınırlı hareketlilik ve bağlantı, Afganistan’ın ileriye dönük ivmesini engelledi” denildi.

Maliyetler kadınları hariç tutar

UNDP analizi şunları öngörüyor: Kadınların işten yasaklanması 1 milyar dolara kadar ekonomik kayba yol açabilir – veya ülkenin GSYİH’sının yüzde beşine kadar.

Afganistan’ın geleceği için kadın ve kız hakları çok önemliUNDP Asya-Pasifik direktörü Kanni Wignaraja söyledi. “Eğitimle başlıyor, iş ve ücret konusunda fırsat eşitliğiyle devam ediyor.

“UNDP, kadınlara ait işletmelerin desteğini yardım çabalarının merkezine koydu: 34.000 kadına ait küçük işletmeyi destekledik. BİZ Hedef, bu yıl sonuna kadar 50 bin kadına ait işletmeye sahip olmak.

UNDP Temsilcisi Abdallah Al Dardari, programın genel kriz müdahalesinin bir parçası olarak geçim kaynaklarına yönelik çalışması için sağlanan 300 milyon dolarlık fon için minnettar olduklarını, “ancak ekonomik iyileşme için çok daha fazlasına ihtiyaç olduğunu” söyledi.

“Afganların zamanı ve kaynakları tükeniyor. Afganistan’ın, Afgan ekonomisinin bel kemiği olan yerel pazarları ve küçük işletmeleri canlandırmak için uluslararası toplumun desteğine ihtiyacı var.”

Ekonomi