BM, rakamlar geri dönerken temiz, sürdürülebilir turizme yatırım çağrısında bulundu |

 Nguncel.com

BM, rakamlar geri dönerken temiz, sürdürülebilir turizme yatırım çağrısında bulundu | Nguncel.com

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), uluslararası turizmin 2022’nin ilk yedi ayında (2021’deki aynı döneme kıyasla) neredeyse üç katına çıktığını gösteren en son Dünya Turizm Barometresi ile Pazartesi günü cesaret verici haberler verdi.

İhtiyatlı iyimserlik

Ajansın turizm uzmanları paneli, belirsiz ekonomik ortama rağmen yılın geri kalanı ve 2023’e yönelik temkinli güveni dile getirdi: yükselen faiz oranları, yükselen enerji ve gıda fiyatları ve artan küresel durgunluk beklentileri sektör için büyük tehdit oluşturmaya devam ediyor .

BM Genel Sekreteri António Guterres, günün münasebetiyle yayınlanan bir mesajda, turizmin sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etme kabiliyetini övdü ve temiz ve sürdürülebilir turizme daha fazla yatırım yapılması, insana yakışır işlerin yaratılması ve kârların fayda sağlaması için önlemler alınması çağrısında bulundu. ev sahibi ülkeler ve yerel topluluklar.

Dekha Dewandana, Sudaji Köyü, Buleleng, Bali, Endonezya'daki Esa di Kubu Homestay'da çiçeklerle sözler düzenliyor.

Dekha Dewandana, Sudaji Köyü, Buleleng, Bali, Endonezya’daki Esa di Kubu Homestay’da çiçeklerle sözler düzenliyor.

Hayatta kalmak için yeşile git

Guterres, küresel ısınmayı kontrol etmeyi amaçlayan uluslararası anlaşmalara atıfta bulunarak, “Hükümetler, işletmeler ve tüketiciler turizm uygulamalarını Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 1,5 derecelik bir gelecekle uyumlu hale getirmeli” dedi. “Bu endüstrinin ve gelişmekte olan küçük ada devletleri gibi birçok turistik yerin hayatta kalması buna bağlı.”

UNWTO Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili, Endonezya’nın Bali tatil beldesinde Gün için düzenlenen resmi kutlamaların açılışında yaptığı konuşmada, “Turizmin her yerde yeniden başlaması umut veriyor” dedi.

Bay Pololikashvili, küresel işgücünün yaklaşık yüzde 10’unu istihdam eden turizmi “yaptığımız hemen hemen her şeye dokunan nihai kesişen ve insandan insana sektör” olarak nitelendirdi.

Bildiri

Günü kutlamak için, UNWTO, organizasyonun sektörü ilerletme çalışmalarının yıllık bir dizi güncelleme ve analizinin ilki olan ilk Dünya Turizm Günü Raporunu yayınladı.

Rapor, ajansın cinsiyet eşitliği, sürdürülebilirlik ve iklim eylemi, turizm yönetişimi ve yatırım ve yenilik dahil olmak üzere kilit alanlardaki faaliyetleri hakkında güncellemeler sağlıyor.

Turizm bakanları da dahil olmak üzere dünyanın önde gelen ekonomilerinin G20 grubunun temsilcileri Kasım ayında Bali’de bir araya gelecek. Etkinlik öncesinde, UNWTO, insan sermayesi, yenilikçilik, gençliğin ve kadınların güçlendirilmesi ve iklim eylemini dikkate alarak, dayanıklı ve sürdürülebilir turizm işletmelerini desteklemeleri için bakanları güçlendirmek için bir dizi kılavuz hazırladı.

Cinsel sömürüye sıfır tolerans sağlayın: BM hakları uzmanı

Bağımsız bir BM hakları uzmanı, gün öncesinde hükümetleri turizm endüstrisinin çocuk işçiliği, cinsel istismar ve cinsel sömürüden arınmış olmasını sağlamaya çağıran bir bildiri yayınladı.

BM Çocukların Satışı ve Cinsel Sömürüsü Özel Raportörü Mama Fatima Singhateh, COVID-19 salgını, iklim değişikliği ve sosyo-ekonomik gerilemelerin çocuk koruma sistemleri üzerinde büyük baskı oluşturduğu konusunda uyardı.

Bunun, özellikle geleneksel olarak seyahat ve turizm gelirlerine dayanan ülkelerde, seyahat ve turizm bağlamında çocukları satış, insan kaçakçılığı ve cinsel sömürüye karşı daha savunmasız hale getirdiğini söyledi.

Ekonomi