BM barış güçleri ‘bir umut ve koruma ışığı’: Guterres

 Nguncel.com

BM barış güçleri ‘bir umut ve koruma ışığı’: Guterres Nguncel.com

125 ülkeden 12 operasyonda görev yapan kadın ve erkeklerin güvenlik, istikrar ve hukukun üstünlüğünü desteklemek için çalıştıklarını söyledi.

“Onlar temsil ediyor çarpan kalp BM Genel Sekreteri António Guterres, Birleşmiş Milletler’in barış taahhüdünün bir göstergesi” dedi.

“Dünyanın her yerinden barışı koruma görevlilerini bir araya getiren barışı koruma, aynı zamanda çok taraflılığın ilham verici sembolü iş başındaNew York’un yaldızlı Genel Kurul Salonunda Ganalı bir barış gücüne BM’nin prestijli Yılın Askeri Cinsiyet Savunucusu ödülünü takdim etmeden hemen önce ekledi.

Ancak çatışmaların artan karmaşıklığı, durgun barış süreçleri, terörist faaliyetlerin sürekli ritmi, silahlı milisler, çete şiddeti ve sınır ötesi suçlar sayesinde topluluklar, ülkeler ve tüm bölgeler giderek daha fazla zehirleniyor dedi.

Giderek artan bir şekilde ‘tutulacak barış yok’

“Ve dijital dünya, gerilim, bölünme, nefret ve yanlış bilgilendirmenin korkunç bir sınırı haline geldi.

Ne yazık ki barış gücümüz, barışın sağlanamadığı yerlerde giderek daha fazla görev yapıyor.”

Mecliste temsil edilen hükümetleri “bir çözüme duyulan ihtiyaç konusunda ciddi düşünmeye” çağırdı. yeni nesil barışı koruma misyonları ve terörle mücadele operasyonları”, garantili bir fon akışına güvenebilecek BM Şartı’nın VII. Bölümü uyarınca Güvenlik Konseyi’nin yetkisi tarafından yönlendirildi.

Ciddi ama dokunaklı törenden önce, BM başkanı Barış Muhafızları Anıtı’na BM bayrağı altında hizmet eden herkesin fedakarlığı onuruna bir çelenk koydu.

Bir dakikalık saygı duruşunda bulunmadan önce, “Kayıplarının yasını tutuyoruz ve aileleri, arkadaşları ve meslektaşlarıyla en derin başsağlığı duygularımızı paylaşıyoruz. Katkılarını asla unutmayacağız.” dedi.

Geçen yıl hizmet sırasında ölenlerin listesi, BM barışı koruma operasyonlarının bu 75. yıldönümünde okundu ve toplamda 4.200’den fazla barış için öldü.

‘Barış görevi’nin somutlaşmış hali

“Düşen ordumuz, polisimiz ve sivil personelimiz, farklı geçmişlere sahip 39 farklı ülkeden geldi. Ancak hepsi barış görevimizi somutlaştırdı”, dedi Bay Guterres. “Burada temsil edilen ailelerine, arkadaşlarına, meslektaşlarına ve anavatanlarına en derin taziyelerimi ve şükranlarımı sunuyorum.

“Her gün çalışmalarımıza ilham veren hizmetlerine ve fedakarlıklarına saygılarımı sunuyorum. Ve Barış güçlerimizi desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapmaya söz veriyorum. Barışı Koruma Eylemi Artı stratejisi aracılığıyla güvenlik ve güvenliklerini ve barışı koruma etkinliklerini geliştirmek de dahil olmak üzere misyonlarında.

Kadınlar ‘yol gösteriyor’

Kadınlar, barış ve güvenlik hakkındaki tarihi Güvenlik Konseyi Kararı 1325’e saygı duruşunda bulunan BM şefi, bunun “kadın barış güçlerimizin sadece küresel barış ve güvenliği desteklemediğinin bir hatırlatıcısı olduğunu söyledi.

“Onlar yol gösteriyorlar.”

Bu yılın Askeri Cinsiyet Savunucusu ödülünün sahibi, Yüzbaşı Cecilia Erzuah Geçen yıl Mart ayından bu yana Gana Nişan Müfrezesi komutanı olarak Abyei’de yaptığı çalışmalardan dolayı Gana’nın çok yönlü liderliğini ve 1325 sayılı kararın arkasındaki ilkeleri bünyesinde barındırdığını söyledi.

“Abyei’de, silahlı çatışmanın tüm topluluklar, özellikle de kadınlar üzerindeki muazzam bedelini ilk elden gördü ve o seslerinin duyulması için hiçbir masraftan kaçınılmadı ve yansıtıldı” diye ekledi.

Endişelerini duymak, barışı koruma görevlilerinin çalışmalarını açıklamak ve güven inşa etmek için yerel topluluklara ulaşma ve yerel liderlik, kadın ve gençleri dahil etme çalışmaları” misyonun başarısı için gerekli

Her yerde BM barışı koruma misyonlarında çalışan kadın sayısını önemli ölçüde artırmanın “tam zamanı” olduğunu söyledi.

‘Yaşasın Birleşmiş Milletler’

Törende yaptığı konuşmada Cpt. Erzuah, ödülü almaktan onur duyduğunu söyledi tüm müfrezesinin “yorulmak bilmeyen çabasının ve bağlılığının altını çiziyor”, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılığına yöneliktir.

Sudan ile Güney Sudan arasındaki tartışmalı Abyei bölgesinde 2011’den beri bir BM barış gücü görev yapıyor ve burada UNIFSA güvenlik gücü polis kapasitesini güçlendirmek, tehlike altındaki sivilleri korumak ve insani yardım ve yardım çalışanlarının serbest dolaşımına yardım etmek için çalışıyor.

Müfrezesinin çalışmalarının, yerel erkek egemen topluluk koruma komitelerine katılan kadınların sayısında artışa yol açtığını söyledi.

Kpt. Erzuah ödülünü “Abyei’nin güzel insanlarıanısına her zaman değer vereceği ve “tüm barışı koruma personeline, özellikle biz üniformalı kadınlara.”

İnsanlığa olan bağlılığımız, emeğimiz ve insan sevgimiz asla karşılıksız kalmasın. Yaşasın Birleşmiş Milletler

Sivil davalar

Operasyon Destek Şefi Atul Khare, aileleri adına konuştu. 42 sivil barış gücü20 Üye Devletten “nihai fedakarlığı yapan”.

Anılarını onurlandırmanın en iyi yolunun “kendimizi ve çabalarımızı barış davasına yeniden adamak” olduğunu söyledi.

Ekonomi