Birinci kişi: Gambiya kırsalında başarı için bir plan yapmak

 Nguncel.com

Birinci kişi: Gambiya kırsalında başarı için bir plan yapmak Nguncel.com

Guidom Sabally’nin lise eğitimi, ailesinin artık okul ücretlerini karşılayamaması nedeniyle yarıda kaldı. Yıllarca vasıfsız bir işçi olarak iş bulmak için mücadele etti.

Şu anda 40’lı yaşlarında olan Bay Sabally, 2018’de BM liderliğindeki bir eğitim programı tarafından sunulan ücretsiz teknik eğitim fırsatını değerlendirebildi; Kursu tamamladıktan sonra, bir mühendis olarak iş buldu ve menfezlerin – ülkenin birçok bölümünü etkileyen iklim değişikliğinin bir sonucu olarak topluluğunun sel suları altında kalan arazileri geçmesini sağlayan geçitlerin – inşaatını denetledi.

BM Haberlerine, biriktirdiği paranın büyümesini ve başarılı bir kümes hayvanı çiftçisi olmasını sağladığını açıkladı.

“Gambiya’nın Orta Nehir Bölgesi’nde, doğduğum yer olan Brikamaba köyündeki aile yerleşkemde yaşıyorum. 14 kişiyiz, kardeşlerim, onların çocukları ve babam.

Burada hayat zor. Yeterli iş yok ve iş olduğunda genellikle sadece kısa bir süre için oluyor. Dolayısıyla buradaki insanlar ailelerini geçindirmekte zorlanıyor.

Liseden ayrıldığımda üzgündüm. Eğitim olmadan profesyonel olmak ve hayatta ilerlemek için ihtiyaç duyacağım becerileri öğrenmenin benim için çok zor olacağını biliyordum. Yıllarca iş bulmam zor oldu.

Guidom Sabally, Gambiya'da BM liderliğindeki bir programın parçası olarak beceri eğitimi aldı

Guidom Sabally, Gambiya’da BM liderliğindeki bir programın parçası olarak beceri eğitimi aldı

Yeni bir kariyere öncülük etmek

2018’de bir arkadaşım, BM tarafından verilen ve bana inşaat becerilerini öğretecek ücretsiz mühendislik eğitimi hakkında bir radyo reklamı duydu. Bana anlattı ve başvurdum.

O zamanlar 38 yaşında olmama rağmen okula geri dönmem zor olmadı, öğretmenler beni nasıl destekleyeceklerini çok iyi biliyorlardı. Duvarcılık, marangozluk, resim ve dekorasyon dahil birçok yararlı beceri öğrendim.

Aynı zamanda menfez inşa etmek için bir BM projesinde çalışarak para kazanma fırsatım oldu. Başlangıçta bir işçi olarak çalıştım, çakıl topladım, taşları hareket ettirdim ve ne gerekiyorsa yaptım.

Mezun olduktan sonra bir sonraki dalgıç projesinde eğitimli bir mühendis olarak çalışabildim ve bugün 50 kişilik bir ekibi yönetiyorum.

Gambiya'da AB tarafından finanse edilen bir UNCDF programı ile inşa edilen bir menfez

Gambiya’da AB tarafından finanse edilen bir UNCDF programı ile inşa edilen bir menfez

“Erkeklerin yaptığı her şeyi kadınlar da yapabilir”

25 erkek ve 25 kadınımız var çünkü toplumsal cinsiyet eşitliği projenin önemli bir parçası. Başladığında cemaattekiler kadınlar bu işi yapamaz dediler ama bugün faydasını görüyorlar!

Sağladıkları paraya ek olarak, kadınlar artık kocalarıyla birlikte çalışarak kendi evlerini iyileştirebiliyor, karar verme sürecine, planlamaya ve inşaata katkıda bulunuyorlar.

Çelik takviyeden duvar işçiliğine kadar erkeklerin yaptığı her şeyi kadınlar yapabilir. Onlara neler yapabileceklerini göstermeleri için fırsatlar vermeliyiz.

Değişen iklime uyum sağlayın

Değişen iklim nedeniyle dalgıçların yapımı çok önemlidir. Gambiya’daki yağmurlar giderek aşırı hale geldi ve yolların aşınmasına neden oldu. Bu dalgıçlar, topluluğun yağmur mevsimi boyunca sular altında kalan alanlardan geçmesini sağlar.

Bu büyük bir fark yaratacaktır. Çocuklar okula gidebilecek, sağlık hizmetlerine erişebilecek ve işletmeler ticaret yapabilecek.

Bu her şeyi kolaylaştıracak çünkü artık şiddetli yağmur yağdığında herkes suyu geçmek için çok daha uzun bir rota izlemek zorunda kalıyor. Bu daha yüksek yollar hayatımızı değiştirecek.”

Bir müşteri Guidom Sabally'nin Gambiya kırsalındaki kümes hayvanı çiftliğinden bir tavuk satın alıyor

Bir müşteri Guidom Sabally’nin Gambiya kırsalındaki kümes hayvanı çiftliğinden bir tavuk satın alıyor

“Bu göbek asla doymaz!”

Menfez inşaat projeleri zor işler ve ben gençleşemiyorum! Ayrıca, yakında aşamalı olarak kaldırılacaklar, bu nedenle kazandığınız paranın bir kısmını biriktirebilmeniz için girişimcilik ve ticaret hakkında bilgi edinmek önemlidir. Dedem “bu göbek doymaz” derdi; her zaman bir sonraki yemeğinizi nasıl alacağınızı düşünmeniz gerekir!

Kazandığım parayı bir kümes hayvanı işine yatırmaya karar verdim ve bu benim için iyi çalışıyor. 50 civcivle başladım ve yumurta ve tavuk satarak kazandığım parayla 100 civciv alabildim. İyi gidiyor. Markete gitmeme bile gerek yok; insanlar bana geliyor ve ben çok kolay satıyorum.

Daha fazla tavuk barındırabilmek için çiftliği yeniden inşa etmeyi ve daha fazla ışık eklemeyi planlıyorum. Yaklaşık 600 kişiye sahip olmak ve topluluğumdaki işsiz gençlerin bir kısmını istihdam etmek istiyorum.

Kendi işlerini kurabilmeleri için öğrendiğim becerileri aktarmak istiyorum. Hepsini tek başıma yapamam! Daha fazla insanın tasarruf ve yatırım yapmanın önemini anlaması gerekiyor. Çünkü milyonlarınız olsa bile, milyonları harcarsanız hiçbir şey elde edemezsiniz.

Artık profesyonel bir duvarcı ve başarılı bir kümes hayvanı yetiştiricisi olduğum için, menfez projesinde çalışmak için gereken becerileri kazanabildiğim için çok mutluyum. Daha fazla teknik eğitim için fon sağlayabildim, ileri düzey bir diploma alabildim ve çocuklarımı okula gönderebildim. Hayatım eskisinden çok daha iyi.”

Ekonomi