Afrika’da BM şefi kıtayı ‘umut ve potansiyel’ dolu görüyor

 Nguncel.com

Afrika’da BM şefi kıtayı ‘umut ve potansiyel’ dolu görüyor Nguncel.com

Addis Ababa’da düzenlediği basın toplantısında gazetecilere “Afrika’yı gördüğümde umut ve potansiyel görüyorum” dedi. Burada AU da dahil olmak üzere ülkelerin barışı ve kalkınmayı desteklemek için birlikte çalıştığını görüyorum” dedi.

Afrikalı gençliğin keşfedilmemiş engin potansiyeline odaklanarak, onların “sınırsız enerjileri” ve “yeni düşünme biçimlerinin” tüm dünyanın yararına olabilecek köklü sorunlara çözümler sağlayabileceğini söyledi.

‘Ahlaki iflas’

Afrika’nın toparlanması, özellikle 2021’den bu yana düzensiz COVID aşısı sunumu ışığında, “ahlaki açıdan iflas etmiş bir küresel finansal sistem” olarak adlandırdığı şey tarafından engellendi.

Borç geri ödemesinin esiri olan birçok ülke ön ödeme yapamıyor veya yatırım yapamıyor ve gıda güvensizliği devam ediyor.

Birçok ülke borç sarmalına saplanıp hayati sistem ve hizmetlere yatırım yapılmasını engellerken, gıda güvensizliği kıtada milyonları rahatsız ediyor – Afrika Boynuzu’nun on yıllardır yaşadığı en kötü kuraklıktan muzdarip 36 milyon kişi dahil.

güveni geri kazanın

Yanıt olarak, kıtanın “bu yıkıma uyum sağlamak için yalnızca damla damla destek aldığını” söyledi.

“Dünya Afrika’ya güveniyor. Ancak Afrika dünyaya güvenemezdi. Bunun değişmesi lazım” dedi. “Güveni yeniden tesis etmeli, kalkınmayı yönlendirmeli ve Afrika’nın geleceğini dünyamızın ihtiyaç duyduğu çözümlerin merkezine koymalıyız.”

İlk olarak, Afrika’nın durmuş ekonomileri ve kalkınmayı desteklemek için yeni ortaklıklara ihtiyacı olduğunu söyledi. Araçlar, ihtiyaç duyulan acil desteği sağlamak için var, ancak likidite ve borç erteleme için uygun özel çekme hakları gibi “çok daha fazla esneklik ve hızla” kullanılmaları gerekiyor.

İkincisi, geçen ay Mısır’da düzenlenen COP27’de bir kayıp ve hasar fonunun oluşturulmasıyla iklim adaletine yönelik yapılan hamleye dayanan Afrika “iklim desteğini hak ediyor ve buna ihtiyaç duyuyor”.

BM şefi, “Ancak, uyum finansmanını ikiye katlayarak yılda 40 milyar dolara çıkarma taahhüdü yerine getirilmedi” dedi ve Sahra altı Afrika’nın uyum maliyetlerinin yalnızca önümüzdeki on yıl içinde yılda 50 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Paha biçilemez

Afrika bu faturayı tek başına ödeyemez. Olmamalı” dedi Bay Guterres. Gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelere her yıl 100 milyar dolar sağlama taahhütlerini yerine getirmeleri ve uluslararası finansın tüm mimarisini yeniden şekillendirmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Gelişmekte olan ekonomilerin yenilenebilir enerjiye geçişini hızlandırmak ve 1,5 derece hedefini canlı tutmak için mali ve teknik desteği seferber eden bir iklim dayanışması anlaşması için baskı yapmaya devam edeceğim.”

Barış asla kolay değildir – ama barışa her zaman ihtiyaç vardır – Genel Sekreter

Son olarak, Sahel’den Büyük Göller’e ve AU’nun ev sahibi ülkenin kuzey bölgelerine kadar devam eden çatışmalarla birlikte içeriğin barışa hem ihtiyacı olduğunu hem de bunu hak ettiğini söyledi.

“Bugün, kuruluşlarımızın kıta genelinde barışı sağlamak için nasıl çalıştıklarını tartıştık” diye ekledi, yakın zamanda AU aracılıklı düşmanlıkların durdurulması anlaşmasına dayanarak Tigray üzerinde müzakere edilmiş bir anlaşmayı desteklemek de dahil.

‘Barış asla kolay değildir’

Son aylarda bir dizi darbenin ortasında, “hükümetin anayasaya aykırı değişiklikleri kabul edilemez. Onlar uygar dünyanın bir parçası değiller.”

BM başkanı, istikrarlı ve öngörülebilir finansmanla desteklenen, BM Güvenlik Konseyi tarafından BM Sözleşmesi’nin VII.

“Barış asla kolay değildir, ancak barış her zaman gereklidir.” Birleşmiş Milletler, Afrika halkının hak ettiği barışı, refahı ve iklim adaletini getirmek için AU ile çalışmaya devam edecek” dedi.

Genel sekreter Perşembe günü erken saatlerde Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ve AU Komisyonu başkanı Moussa Faki Mahamat ile bir araya geldi. Bay Guterres, kuzeydeki çatışmayı sona erdirmek için son anlaşmanın tam olarak uygulanmasına tam desteğini yineledi. Tüm BM sisteminin ihtiyacı olan herkese insani yardım sağlayacağını vurguladı.

Ekonomi